Interesne dejavnosti
ponedeljek, 08. julij 2024

V Koper prihaja Festival FUGA 2024, ki združuje mlade igralke in igralce študentom pa ponuja vrhunske predstave!

FUGA je prvi in edini mednarodni festival v Sloveniji, ki v fokus postavlja gledališke predstave ter glasbene dogodke umetniških akademij in šol iz Evrope. 

Namenjen je torej predvsem študentom in študentkam ter mladim ustvarjalcem in ustvarjalkam, ki delujejo tako na gledališkem kot na glasbenem in avdio-vizualnem področju; na festivalu lahko predstavijo svoje delo ter se srečajo z delom svojih vrstnikov z drugih umetniških akademij.

Festival že od samega začetka organizirata Gledališče Koper in Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP). Festival se pričenja 10. julija in bo trajal do 15. julija 2024. 

Vse predstave so v prvi vrste namenjene študentom in študentkam in so povsem brezplačne. Tudi letos na festivalu sodelujejo mladi umetniki iz različnih držav. Tokrat bodo občinstvo navduševali umetniki iz Srbije, Madžarske, Švice, Poljske in Slovenije.

Festival FUGA predstavlja neverjeten umetniški doprinos za Mestno občino Koper in širšo regijo. Namen festivala je združiti več različnih umetnikov, ki se skozi predstave predstavijo študentkam in študentom. S tem tuji študenti spoznavajo Koper, študenti, ki obiščejo predstave pa so deležni pestrih kulturnih vsebin.

fuga1

Na ŠOUP smo že mnogo let veliki zagovorniki kulturnih projektov in festival FUGA predstavlja neverjetno zgodbo o uspehu, ki združuje umetnice in umetnike ter študentke in študente, ki si ogledajo predstave. Predstavlja tudi izjemno sodelovanje Gledališča Koper in Študentske organizacije Univerze na Primorskem, ki je preraslo v ustvarjanje vrhunskih projektov. 

Prav takšen projekt je festival FUGA. 

Spodaj si lahko ogledate program festivala FUGA 2024. Letošnji spremljevalni program audio-vizualne umetnosti, ki se bo odvijal v in pred Bastionom, so sestavili v sodelovanju s Kulturno izobraževalnim društvom PiNA. Nastopajoči bodo kmalu znani. Festival bodo zaključili z dvema koncertoma.

fuga2

5. FESTIVAL FUGA – PROGRAM 

Festival FUGA 2024 bo potekal od 10. do 15. julija 2024 v Gledališču Koper in ostalih lokacijah.

  • 10. 7. 2024 - Svetlana Aleksijevič: Černobiljska molitva
    Akademija za umetnosti Novi Sad (RS)
  • 11. 7. 2024 - Mariann Fabók: Király Erzsi
    Akademija za gledališko in filmsko umetnost Budimpešta (HU)
  • 12. 7. 2024 - Katarina Nikolić: Prozor
    Fakulteta za dramske umetnosti Beograd (RS)
  • 13. 7. 2024 - Avtorski projekt: 'QR koda'
    Akademija za gledališče, radio, film in televizijo Ljubljana (SI)
  • 14. 7. 2024 - Kolektiv: Not Found
    Accademia Dimitri (CH)
  • 15. 7. 2024 - Piotr Mateusz Wach: grzybobranie/ZIMA NUKLEARNA
    Akademija za gledališko umetnost v Krakovu (PL)

O festivalu je spregovoril tudi predsednik Študentske organizacije Univerze na Primorskem, Alen Mujkić: 

»V študentski organizaciji Univerze na Primorskem že od začetka močno podpiramo festival FUGA in verjamem, da bo tudi letos postregel z odlično vsebino, ki bo navdušila študente. Vsako leto sodelujejo različne akademije in napolnijo Koper z izjemnim kulturnim utripom, ki traja kar šest dni. Veseli me, da smo v so-organizaciji od samega začetka in verjamem, da je podpora kulturnim vsebinam ena naših pomembnejših nalog. Študentom tako brezplačno nudimo kakovostne predstave in pester program. Tudi sam se veselim ogleda letošnjih predstav.« - Alen Mujkić, predsednik ŠOUP 

fuga3

Zgodovina Festivala FUGA

Festival je zaživel leta 2020, vendar je šele v zadnjih dveh izvedbah (2022, 2023) dobil prvotno načrtovano obliko in namen, ki je v prvih dveh letih – zaradi omejitev v povezavi s korona virusom – ni bilo možno uresničiti. 

Poteka v poletnih mesecih (načeloma julija) v Kopru in drugih obalnih mestih, v sodelovanju s Študentsko organizacijo Univerze na Primorskem, Kulturno izobraževalnim društvom PiNA, Občino Koper in Gledališčem Koper, ki festivalu daje na razpolago prostor in tehnično podporo za izvedbo programa.

Do danes so program festivala FUGA soustvarjale gledališke produkcije naslednjih ustanov: AGRFT Ljubljana (SLO), Akademija dramske umetnosti Zagreb (HR), Dramska fakulteta Beograd (SRB), Central Saint Martins London (ZK), Umetniška akademija Univerze Banjaluka (BiH), MAPS Univerza iz Utrehta (NL) in Dramski studio Umag (HR). 

V štirih letih je bilo izvedenih 15 predstav, 4 pogovori z ustvarjalci predstav, 3 filmski večeri študentskih filmov, delavnica profesorice in režiserke Ivane Vujić iz Beograda z naslovom B. Brecht: Praksa in delo z igralci, predavanje umetnic iz Prostora za umetnost NOT (SLO) v portoroškem Monfortu, improvizacija z naslovom Prvi poljub pod mentorstvom profesorja Željka Mitrovića (v kateri so sodelovali študentje vseh gostujočih akademij, podeljeni sta bili dve nagradi za najboljšo predstavo po izboru občinstva: 2022, 2023) ter 20 koncertov na različnih zunanjih prizoriščih v Kopru.

Festival vsako leto obišče približno 2000 obiskovalcev, kar je jasen znak, da ni namenjen zgolj študentskemu občinstvu, ampak da FUGA odpira vrata vsem, ki vas zanima gledališka, glasbena in avdio-vizualna umetnost.

fuga4