Splošno
ponedeljek, 15. januar 2024

Študentska organizacija Univerze na Primorskem praznuje 20 let!

Mineva že 20 let od začetka delovanje Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), ki je bila 6. januarja 2004 vpisana v Register organizacijskih oblik Študentske organizacije Slovenije in s tem uradno ustanovljena.

V preteklih dvajsetih letih je Študentska organizacija pripravila mnoge projekte in aktivnosti za študentke in študente, postala je ena najpomembnejših mladinskih organizacij v lokalnem okolju ter vzpostavila mnoga uspešna sodelovanja z drugimi organizacijami v Kopru in širši regiji. ŠOUP za študente pripravlja projekte na področju interesnih dejavnosti, posvečajo se tudi tujim študentom, kulturi, športu in neformalnim izobraževalnim aktivnostim, ki so namenjene vsem, ki študirajo na Primorskem. Poleg vsega naštetega ŠOUP skrbi tudi za pravice in socialni položaj študentov.

Najbolj znani in obiskani projekti ŠOUP v zadnjih letih so naslednji: Mokra čista 10ka, Brucovanje, BOAT ŠOUpijada, Jesenska čista 10ka, izleti in ekskurzije po mnogih prestolnicah (Budimpešta, Zagreb, Banja Luka, Bratislava, Beograd…), Preprostovoljni, Študentski večeri, Varuh študentovih pravic…

Študentski večeri predstavljajo enega ključnih projektov, ki združuje in povezuje vse študente Univerze na Primorskem. ŠOUP je prostor, ki je odprt za vse študentke in študente in, ki vse projekte in aktivnosti vedno pripravlja skladno z njihovimi željami.

Študentska organizacija Univerze na Primorskem bo tudi naprej skrbela za pravice študentov, izboljšanje njihovega položaja ter za organizacijo pestrega nabora obštudijskih vsebin. Z vami smo že 20 let in tudi naprej se bomo trudili, da bo za študentke in študente Univerze na Primorskem ustrezno poskrbljeno. 

Ob 20-letnici ŠOUP je nekaj besed spregovoril tudi aktualni predsednik ŠOUP, Alen Mujkić:

»ŠOUP je v preteklih dvajsetih letih organiziral neverjetno veliko število različnih projektov. Dokazali smo, da je naša organizacija izjemno pomembna za lokalno okolje in širšo regijo. Moja osebna želja in tudi vizija pa je   tudi v aktualnem mandatu poskrbeti za pestrost obštudijskih vsebin ter za zagotavljanje različnih oblik pomoči vsem tistim, ki se bodo obrnili na nas. ŠOUP je tu za študente in tako bo tudi ostalo. Študentske pravice in interese smo zagovarjali tudi takrat, ko to v javnosti ni bilo najbolje sprejeto in verjamem, da moramo pri tem vztrajati tudi naprej. Skupaj s svojo ekipo bom poskrbel za kakovostne vsebine za študente ter kvalitetno zastopanje njihovih pravic in interesov.« - Alen Mujkić, predsednik ŠOUP


V spodnji foto galeriji si lahko ogledate mnoge fotografije različnih projektov in aktivnosti, ki so se odvili v preteklih letih.